Incalzire & Aer Conditionat. Peste 10 ani de experienta in sectorul HVAC.

L-V: 08:00 - 17:00

Str. Sf. Apostoli Petru si Pavel 29/C, Timisoara

Obtine garantie

Inregistreaza-ti garantia

Suna acum: : 0727.798.562

e-mail: contact@aer-vest.ro

Intrebari frecvente

Suntem bucurosi sa impartasim din cunostiintele noastre din domeniul frigotehniei si serviciilor HVAC. Iata o lista cu cele mai frecvente intrebari puse atat de clienti cat si de alte persoane interesate de domeniul aerului conditionat.

Ce inseamna ‘aer conditionat’ ?

Procesul de conditionare a aerului se obtine cu ajutorul unor instalatii speciale, care modifica proprietatiile acestora si controleaza conditiile climatice avand drept scop obtinerea confortului termic sau obtinerea unor cerinte tehnice. Prima forma de „aparat de aer conditionat” a aparut în Egipt, cu mult timp in urma, si era sub forma unui sistem de apeducte in peretii incaperilor. Bazata pe folosirea apei reci, metoda era accesibila numai claselor superioare, deoarece apa era o resursa deosebit de pretioasa.

Ce reprezinta BTU/h și SEER ?

BTU/h (British Thermal Units/hour) , reprezinta unitatea folosita pentru a determina necesarul de putere pe care aparatul trebuie sa il aiba in functie de suprafata spatiului in care se doreste aparatul de aer conditionat. Calculul necesarului de BTU pentru stabilirea capacitatii aparatului este: SUPRAFATA (m²) x INALTIMEA CAMEREI x 40 x 3,412.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) exprima eficienta consumului de energie electrica pentru un aer conditionat. Cu cat indicatorul SEER este mai ridicat, cu atat scade nivelul de energie electrica consumata. SEER se calculeaza ca raportul dintre BTU/h si numarul de Watti consumati.

Ce functii indeplinesc aparatele de aer conditionat ?

Majoritatea aparatelor de aer conditionat poseda functiile standard de Racire / Incalzire / Dezumidificare / Ventilatie. In plus fata de acestea, sistemele mai complexe si implicit mai scumpe au si functii de purificare realizand o filtrare mai buna a aerului prin intermediul unor filtre speciale, functii de autocuratare care previn aparitia bacteriilor sau a mucegaiului în interiorul aparatului de aer conditionat si diverse functii de programare ale aparatului.

Cum aleg un aparat de aer conditionat in functie de sistemele de filtrare?

Filtrarea poate fi pentru particule mici de praf, mirosuri si antibacteriene.
Filtrarea prafului, se realizeaza grosier cu un filtru de material plastic, similar cu o sita. Poate fi tratat cu o solutie antibacteriana. Necesita operatii curente de intretinere, se scoate din aparat, se spala cu apa rece (atentie, nu cu apa calda deoarece este material din plastic si se poate deforma) se usuca ferit de soare (din aceleasi considerente, material plastic, se poate deforma).

Filtrarea particulelor mai mici de praf se poate face cu o retea metalica alimentata la o tensiune mare, cu amperaj mic, astfel incat sa se creeze un camp electromagnetic care sa prinda particulele foarte mici de praf.

Filtrarea mirosurilor se face de obicei cu un filtru de carbune activ, care este consumabil. Alte solutii se gasesc sub denumirea de Triplu Fitru. Acest filtru este format din trei componente care filtreaza mirosurile pe specific, organice, formaldehide (materiale de constructii) si substante volatile (vopseluri).

Cum aleg un aparat de aer conditionat in functie de nivelul de silentiozitate?

Nivelul de zogmot este o caracteristica importanta in alegerea aparatului de aer conditionat mai ales daca destinatia acestuia este spatiul de dormit. Intensitatea nivelului de zgomot este masurată in decibeli (dB) si este data in mod normal de capacitatea aparatului, astfel, pentru dormitoare este recomandata instalarea unor aparate cu capacitate mica. Nivelul de zgomot poate varia si in functie de treapta de viteza la care este setat aparatul, asadar, acelasi aparat fiind mai silentios in treapta 1 de viteza fata de atunci cand este folosit la intensitate maxima in ultima treapta de viteza dar si de felul de climatizare, incalzire sau racire.

Cum aleg un aparat de aer conditionat in functie de pret?

Toate functiile enumerate mai sus se reflecta in final, evident, in pretul produsului. In consecinta, pretul unui aparat de aer conditionat variaza in functie de capacitate, performante tehnice si energetice, numarul si calitatea functiilor pe care le indeplineste, dar si in functie de brand, un aparat de aceeasi capacitate si cu aceleasi performante tehnice ajungand sa coste pana la de doua ori mai mult la brandurile de top. Trebuie amintit faptul ca preturile sistemelor de climatizare au suferit o crestere semnificativa odata cu trecerea de la vechile sisteme ON/OFF la sistemele INVERTER, performantele lor energetice crescand proportional de altfel, astfel, pretul unui aparat de aer conditionat de capacitate medie – 9000 BTU, destinat sa climatize o suprafata de 15-25 mp pleaca de la aprox. 1300 lei si poate ajunge pana la aproximativ 5000 lei pentru un aparat performant la brandurile consacrate.

Un pret mare nu inseamns neaparat un produs de calitate, asa cum 30 C nu inseamna neaparat vreme buna, ci mai degraba se pune problema alegerii aparatului potrivit locuintei, nevoilor si pretentiilor beneficiarului. Astfel, un aer conditionat de calitate trebuie sa satisfaca cu exactitate cerintele cumparatorului, sa fie durabil in timp si sa consume cat mai putin.

In concluzie, ar trebui sa va asigurati ca aparatul pe care il cumparati are unitatea de capacitatea si tipul corect pentru suprafata de climatizare dorita, poseda cel putin toate functiile de baza (racire/incalzire/dezumidificare/ventilatie), are cel mai mare coeficient energetic pe care vi-l puteti permite si cea mai mica valoare a nivelului de zgomot.

Nu uita sa verifici oferta noastra si sa te abonezi la newsletter!